Arteterapia

Kedy 06.06.12 o 17:00
Kde Záhrada CNK, BB
Link http://www.divadloivanapalucha.sk/885/festival-arteterapia
Info Festivalom s podtitulom freeDOM nadväzujú organizátori na predošlé štyri ročníky festivalu Arteterapia a jeden ročník festivalu AKCENT 2010, ktorý vznikol v spolupráci Divadla z Pasáže a Divadla Archa z Prahy.
Prvý ročník festivalu mapoval situáciu komunitného divadla v krajinách Višegradu (2002), druhý sa venoval témam umeleckých a morálnych hodnôt (Arteterapia: Umenie na margu, 2005) a tretí ročník sa snažil priniesť nový pohľad na úlohu komunitného umenia, ktoré sa vďaka festivalu dostalo do stredu záujmu (Arteterapia: Z okraja do stredu, 2007). Štvrtý ročník festivalu s podtitulom Chránené územie (2009) prekročil hranice územného a politického teritória a reflektoval historické a osobné skúsenosti s totalitným režimom, vojnou, konfliktami a inými druhmi násilia v medzinárodnom kontexte.
V každom z ročníkov dokázali organizátori festivalu podporiť určujúci sociálny rozmer festivalu kvalitnými umeleckými produkciami, ktoré nielen diagnostikovali sociálne problémy, ale otvárali priestor na konštruktívnu diskusiu. Túto líniu chce festival freeDOM rozvíjať, a tak prehĺbiť ideu predchádzajúcich ročníkov.
Témou 5. ročníka festivalu Arteterapia je Domov – domov ako miesto ľudskej slobody a istoty, stabilné zázemie individuálneho zaradenia v sieti medziľudských vzťahov v dnešnej multikultúrnej spoločnosti, ktorej krajiny nevyhnutne potrebujú vytvoriť slobodný priestor v zmysle rešpektovania ľudských práv a tolerancie plurality názorov. Potreba slobodného domova je nevyhnutná pre realizáciu a rast človeka, jeho sociálnej i materiálnej istoty ako trvalej hodnoty.
Najdôležitejšou v spektre problémov je pre nás otázka – ako sami môžeme aktívne prispieť k tomu, aby sme vytvárali slobodnejší priestor domova. Zaujíma nás testovanie limitov demokracie v kontexte Slovenskej republiky a zároveň nachádzanie možností umeleckého reflektovania disfunkčných sociálno-politických javov. Tento zámer plánujeme podporiť umelecky kvalitnými zahraničnými inscenáciami, ktoré v rámci angažovaného divadla dosiahli už isté výsledky a ktoré nás môžu inšpirovať k prekonávaniu strachu produkujúceho nezaujaté a politicky korektné umelecké výpovede.
Streda 6. júna
18:00 Divadlo v Záhrade: Téma Palach (SK)
21:30 Koncert: Laurent Boudin (FR)
Štvrtok 7. júna
09:00 – 12:00 WORKSHOPY
11:00 Projekcia divadelnej inscenácie: Cudzinec / Stranger (SK/USA)
13:00 Diskusia: Kultúrny aktivizmus alebo bednička s nástrojmi tvorivého človeka
17:00 Divadlo En CroQ: Funky Pudding (FR)
19:00 Divadlo Unlimited: Kat č. 14 (CZ)
21:30 Divadlo Unlimited: Kat č. 14 (CZ)
21:30 Afterparty: DJ Funkmaster Ceil / CENTRUM Music Club (SK)
Piatok 8. júna
09:00 – 12:00 WORKSHOPY
13:00 Prednáška: Divadlo a spoločnosť / Bálint Juhász (HU)
14:30 Projekcia divadelnej inscenácie: Kňažná / Tretia časť trilógie Kríza (HU)
18:00 Divadlo Archa: Solo pro Lu (CZ)
20:00 Tripitaka: Paso a Paso – Cesta zraneného bojovníka (CZ)
22:00 Divadlo Dionisi: Zbastardené noci (IT)
00:00 Koncert: Polnočný hudobný jam kabaret / CENTRUM Music Club (SK)
Sobota 9. júna
09:00 – 12:00 WORKSHOPY
13:00 Multižánrová umelecká expozícia: Dom odporov (SK)
14:30 Filmové projekcie: Vysporiadať sa s vlastným objektívom (SK)
18:00 Divadlo z Pasáže: Hamlet a syn (SK)
22:00 Koncert: DVA (CZ)
Workshopy a workshoperi
Mirella Galbiatti
Vytváranie mostov
Mirella Galbiatti (Argentína)
Teoreticko-praktický úvod do princípov Divadla Utláčaných Augusta Boala, ktorý svoje divadlo a všetky jeho odnože (Divadlo Fórum, Neviditeľné divadlo, Divadlo obrazov…) nazýval hrou dialógu. Boalovo divadlo, ktoré sa šíri vďaka jeho priaznivcom aj po jeho smrti, určuje snaha pretvoriť pozíciu diváka do hlavného protagonistu dramatickej akcie, a týmto aktom premeny následne meniť aj spoločnosť… » viac
Juliane von Crailsheim
Môj domov je moje telo – je moje telo domovom?
Juliane von Crailsheim (Belgicko)
Workshop zameraný na objavovanie vzťahu medzi naším telom a prostredím. Na čo sa zameriava naše telo, keď vstupuje do priestoru, keď komunikuje s inou osobou a ako tieto impulzy telo formujú? Pomocou rôznych prístupov a cvičení dodá tento workshop účastníkom návod ako počúvať a vnímať vlastné telo. Workshop je určený všetkým záujemcom… » viac
Petr Vrba
Život ako jedna veľká improvizácia
Petr Vrba (Česká republika)
Tvorivá dielňa, v ktorej sa viac hrá ako rozpráva, pretože žiadne teoretizovanie o hudbe nemá takú transformačnú moc ako hudba samotná. O voľnej hudobnej improvizácii, ktorej tajomstvám sa bude venovať tento workshop, to platí dvojnásobne. Účastníci sa vydajú na cestu plnú nástrah, čaká ich pád, v ktorom každý okamih pripomína večnosť. Prijatie skúsenosti z improvizácie… » viac
Maja Danadová
Pamäť ako site-specific
Maja Danadová (Slovensko)
Pamäť ako zdroj spomienok, “miesto s poznačenými dejinami” sa prostredníctvom hercovho tela ako tvorivého materiálu zhmotní v svojbytnej autorskej výpovedi. Tvorivá dielňa bude zameraná na vytvorenie pohybovo-hereckej partitúry, v ktorej herci fungujú zároveň ako dramatickí autori svojej postavy. Kolektívna, ale i individuálna tvorba s cieľom invenčne spracovať tému domova… » viac
Vstupné na jednotlivé predstavenia hlavného programu je 4,-€, cena permanentky je 20,-€.
Rezervácie lístkov na kristina.chmelikova@gmail.com.
Všetky akcie sa odohrávajú v priestoroch Záhrady (Beniczkého pasáž, Nám. SNP 16, Banská Bystrica), ak nie je uvedené inak.
Komentáre
Najnovšie komentáre sú dole
Žiadne komentáre