INTER-VIEW 2

Kedy 01.12.11 o 17:00
Kde Reprezentačné sály, Nitrianska galéria, Župné námestie 3, Nitra
Link http://nitrianskagaleria.sk/event/inter-view-ii/
Info INTER-VIEW 2
Kurátorka: Barbora Geržová

Výstava INTER-VIEW 2 je pokračovaním výstavného projektu INTER-VIEW 1, ktorý prezentoval tvorbu dvadsiatich súčasných slovenských a českých autoriek – žien strednej a mladšej generácie, ktoré reflektovali aktuálne témy ako sú telo, telesnosť, identita, vzťahy, rodina, tehotenstvo, deti, pamäť rodiny, teda témy, ktoré sa objavujú aj v kontexte feminizmu. Zámerom výstavy nebolo opierať sa o feminizmus ako o jediné možné východisko, ale ani sa voči nemu negatívne vymedzovať. Išlo o pokus pozrieť sa na tento problém komplexnejšie, nielen prostredníctvom vystavených diel a ich interpretácie, ale aj cez výpovede autoriek o ich tvorbe a jej možnom vzťahu k feminizmu.

Druhá časť výstavného projektu INTER-VIEW 2, do ktorého bolo oslovených dvadsať dva autorov a dve zmiešané žensko-mužské umelecké a partnerské dvojice je ťažiskovo zameraná na tvorbu súčasných slovenských a českých autorov – mužov, ktorí reflektujú podobné aktuálne témy, akými sú telo, telesnosť, sexualita, deti, rodina, vzťahy, pamäť, ale napríklad aj koncept mužskosti alebo zobrazenie ženy cez rodovo citlivú optiku mužov. Rod (gender) je pojem, ktorý si feministická teória pre svoje potreby neosvojila v zmysle pohlavia, ktoré je biologicky dané a označuje biologické a anatomické rozdiely medzi ženami a mužmi, ale používa gender v zmysle rodu, ktorý je kultúrne a sociálne konštruovaný. Pojem gender sa tak v kontexte feminizmu odklonil od staršieho modelu kolektívne zdieľanej ženskej skúsenosti a nahradil ho kritický model skúmania vzťahov medzi mužmi a ženami. Zavedením tohto pojmu sa nielen stiera potenciálna nadradenosť jedného alebo druhého pohlavia, ale vytvára sa priestor na prehĺbené štúdium rovnako tvorby žien ako aj mužov.

Participujúci autori: Peter Ančič (SK), Peter Barényi (SK), Robert Bielik (SK), Josef Bolf (CZ), Jiří Černický (CZ), Radovan Čerevka (SK), Jiří David (CZ), Andrej Dúbravský (SK), Tomáš Džadoň (SK), MR. BRA (SK, CZ), Lukáš Haruštiak (SK), Peter Janáčik (SK), Filip Jurkovič (SK), Svätopluk Mikyta (SK), Michal Murin (SK), Miroslav Nicz (SK), Petr Nikl (CZ), Michal Pěchouček (CZ), Martin Piaček (SK), Karol Pichler (SK), Michal Šimonfy (SK) & Lenka Sukeníková (SK), Pavel Šmíd (CZ), Aleksandra Vajd (SI) & Hynek Alt (CZ)
Komentáre
Najnovšie komentáre sú dole
Žiadne komentáre