PLUS MINUS XXI Reloaded

Kedy 07.09.10 o 17:00
Kde Bethlenov dom, Dolná 8
Link http://www.ssgbb.sk/vystavy/75-plus%20m%C3%ADnus%20XXI%20reloaded
Info Alena Adamíková, Erik Binder, Lenka Cisárová, András Csefálvay, Mária Čorejová, Mira Gáberová, Dita Kaplanová, Marek Kvetán, Marcel Mališ, Katarína Morháčová, Monika Mikyšková, Erika Miklóšová, Csilla Poláková, Katarína Poliačiková, Michaela Rázusová-Nociarová, Martin Špirec, Veronika Šramatyová, Milan Vagač



Výstava PLUS MINUS XXI Reloaded je prezentáciou vybraných absolventov a študentovateliéru ±XXI Prof. Daniela Fischera z katedry Maľby a Iných médií Vysokej školy výtvarnýchumení v Bratislave. Svoju premiéru mala minulý rok v Dome umenia v Bratislave. Výstavav Banskej Bystrici pôvodný výber dopĺňa o tvorbu čerstvých absolventiek - Eriku Miklóšovúa Csillu Polákovú a ešte len študentku Ditu Kaplanovú.
Cieľom výstavy nie je komplexné a vyčerpávajúce predstavenie všetkých absolventov„fischerovského“ ateliéru. Prostredníctvom prezentovaných diel sa výstava pokúšadokumentovať široké spektrum umeleckých prístupov a stratégií rozvíjajúcich sa v ateliériprof. Daniela Fischera, ktoré i napriek svojej odlišnosti spája spoločná snaha autorovo uchopenie umeleckého diela ako celku, reflektujúc ich neustále analytické skúmanie apremýšľanie o umeleckej tvorbe.
Ústrednou témou ateliéru Daniela Fischera je skúmanie podstaty obrazu a sledovanieprocesov jeho vzniku s vysokou mierou konceptuálneho uvažovania. Zjednodušene sa dápovedať, že ne jednej strane figuruje v ateliéri maľba. Tá je však vo väčšine prípadovvýsledkom konceptuálneho prístupu a rafinovanej hry, v rámci ktorej je vizuálne príťažlivýpovrch maľby často iba súčasťou zložitejšie štrukturovaného umeleckého procesu. Druhúskupinu tvoria autori, ktorí klasické médium maľby opustili v prospech videa, inštalácie,objektu, no k maľbe sa priebežne stále vracajú, alebo maliarske médium prostredníctvomjeho kombinácie s inými médiami, posúvajú ďalej do polohy objektu a inštalácie, čímprekračujú jej 2D charakter.
Svoju mediálnu flexibilitu dokazujú mnohí odchovanci Fischerovho ateliéru i prácou priamov médiu videa a inštalácie. Pre mnohých autorov je typická silná vizualita a estetizácia dielnarábajúca s vlastnými intímnymi ale i všeobecne platnými symbolmi vyskladanými do videís charakteristickým lyrickým zafarbením, nostalgickou, či dramatickou atmosférou. Inís nadhľadom, vtipom a iróniou komentujú súčasnú globalizovanú spoločnosť so všetkými jejneduhmi, či upozorňujú na stratégie manipulácie v časoch informačného boomu využívajúcvšetky dostupné technologické prostriedky.
Ďalší autori sa pokúšajú vysporiadať so samotným médiom maľby a cez rôzne staro- novétémy ho nanovo definovať a prostredníctvom rozličných maliarskych prístupov od silnéhohyperrealizmu s výrazným neokonceptuálnym zafarbením, cez významovú hru symbolov ametafor, fragmetárnosť, príbehovosť a symboličnosť, či hľadanie ľudskej identity odkrývajúa artikulujú jeho ďalšie významové vrstvy a možnosti.
Výber umelcov participujúcich na výstavnom projekte plus mínus XXI reloaded sa pohybujev rozpätí od už overených mien slovenských emerging artists súčasnej slovenskej vizuálnejscény, no prináša i niekoľko výrazných predstaviteľov najmladšej generácie, ešte študentovateliéru.
Výstava je realizovaná s podporou Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky aBanskobystrického samosprávneho kraja.



Katarína Slaninová
Komentáre
Najnovšie komentáre sú dole
Žiadne komentáre